WALNIJ Z AUTOMATU!

ekspres jura

KAWA POD EKSPRESY AUTOMATYCZNE

Nie jest tajemnicą, że niektóre kawy lepiej smakują z ekspresu ciśnieniowego niż np. z ekspresu przelewowego. Wpływ na to ma wiele czynników, takich jak samo ziarno, czy też jego stopień wypalenia.

Tworząc linię klasyczną kaw monko. staraliśmy się zachować przede wszystkim balans. Dwie najpopularniejsze kawy z tej linii to blendy Arabiki i Robusty, które świetnie sprawdzają się w metodach ciśnieniowych. Idealnie łączą się z mlekiem, zarówno klasycznym jak i roślinnym, nadając naparowi łagodności.

Pure Power, to stosunek Arabiki i Robusty 85/15. Jest to kompozycja z naturalną, delikatną słodyczą, która stawia na nogi i serwuje kofeinowego kopa. Wyselekcjonowane ziarna Arabiki z Brazylii, Kolumbii, Gwatemali nadają jej lekką, przyjemną nugatową słodycz z lekko korzennym aromatem i goryczką karmelizowanego cukru. Dodatek Robusty z Indii wzbogaca słodycz i moc.

Stron Touch, to 60/40. Tutaj znajdziecie więcej kofeiny i jeszcze bardziej klasyczny smak. ST należy parzyć zdecydowanie metodami ciśnieniowymi jako espresso w ekspresach kolbowych, automatycznych i w kawiarce typu moka. Osoby posiadające popularne elektryczne ekspresy przelewowe, czy frenchpressy odkryją dobre strony tej kawy – jej korzenną goryczkę balansuje słodycz karmelizowanego cukru. Wyczuwalny posmak słodko-gorzkiej czekolady sprawia, że dobrze smakuje jako kawa czarna jak i z mlekiem.

DOBRA WODA, TO PIERWSZY KROK.

Na dobrą kawę składa się wiele czynników, ale takim najprostszym jest woda. To w niej rozpuszczają się wszystkie te aromaty, które tak kochamy. O samej jakości wody bardzo często zapominamy, skupiając się jedynie na ziarnach kawy. Żeby nie komplikować tematu do skali atomowej i nie przytłaczać terminologią, najprostsze co możemy zrobić, to filtrować wodę.

W każdej części kraju i świata woda z wodociągów może diametralnie się różnić. Stosując nawet najprostsze systemy filtracji, w postaci dzbanków, nie tylko poprawiamy smak kawy, ale i wydłużamy żywotność samego ekspresu.

CO ZA DUŻO, TO NIE ZDROWO

Nie zasypujcie od razu całego hopera pod korek. Jeśli zejście kawy nie jest zbyt duże, to nie ma sensu trzymanie kawy w hoperze ponieważ może ona wietrzeć. Co prawda niektóre modele posiadają gumowe uszczelki, które ograniczają cyrkulację powietrza, ale zdecydowanie lepiej trzymać kawę w paczce – nasze wyposażone są w struny, które możecie wielokrotnie otwierać i zamykać.

MIELENIE

Zdecydowanie nie zasypujcie ekspresów automatycznych zmieloną kawą z marketu. Najczęściej jest to kawa słabej jakości i dodatkowo zmielona jest za drobno. Może to powodować zapychanie się ekspresu i jego awarię.

Jeśli Wasz ekspres automatyczny nie posiada młynka, to możecie rozważyć zakup sprzętu zewnętrznego, który pozwoli Wam na świeżo mielić kawę ziarnistą. Jeśli z jakichś przyczyn opcja ta jest dla Was nie do przyjęcia, to zawsze możecie poprosić Waszego dostawcę kawy o jej zmielenie pod konkretną metodę parzenia. My w monko. (zarówno przy zamówieniach online, jak i w naszych lokalach) dajemy taką możliwość.

MOC KAWY

Jak odpowiednio przeglądniemy menu naszego ekspresu, to może okazać się, że producent dalej nam dużo więcej opcji personalizacji ustawień, niż by mogło to wydawać się na początku. Opcją, którą łatwo przeoczyć jest tzw. “moc kawy”. Oczywiście mamy tu na myśli jej moc w odniesieniu do walorów smakowych, czyli bardziej chodzi o intensywność. Z przyczyn oczywistych, nie możemy jeszcze zwiększać ilości kofeiny, ale dla tych którzy lubią poczuć kofeinowego kopa proponujemy ziarna Stron Touch!

JAK DBASZ, TAK MASZ

Pamiętajcie też, żeby bardzo dbać o sprzęt. Woda filtrowana, to już pierwszy krok. Nie zapominajcie też o czyszczeniu grup zaparzających i o częstym wyrzucaniu kawowych fusów, bo lubi się tam rozwijać pleśń. Jeśli pijcie kawy mleczne, to konieczne jest dbanie o dyszę spieniającą i rurki doprowadzające mleko. Nowszej generacji ekspresy są coraz bardziej bezobsługowe również pod kątem higieny. Modele Jura, praktycznie ilość czynności ograniczają do minimum. Programy czyszczące uruchamiają się automatycznie, a nasza rola ogranicza się jedynie do wrzucenia tabletki czyszczącej do odpowiedniego otworu.

No Comments

Leave a Reply