Rodzaje kawy

Rodzaje kawy, czyli kawiarniane menu bez tajemnic. Od teraz wchodzą do kawiarni i stając przy barze już nie poczujesz zakłopotania.

espresso

espresso

Jest to sposób przygotowywania kawy w ekspresie. Zazwyczaj to proces, w którym przepuszcza się 25-35 ml gorącej (90 – 96°C) wody pod ciśnieniem 8.5-9.5 bara przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Espresso stanowi bazę dla bardzo wielu innych napojów kawowych – m.in. americano, latte macchiato, czy cappuccino.

americano

americano

To espresso z gorącą wodą. Zwyczajowo to espresso powinno się wlewać na gorącą wodę, a nie na odwrót.

cappuccino

cappuccino

Składa się z espresso i odpowiednio spienionego mleka. Mleko spienia się przy pomocy gorącej pary uwalnianej przez specjalną dyszę zanurzoną w dzbanku z mlekiem. Pianka na cappuccino charakteryzuje się kremową, ciekłą konsystencją, jest też całkowicie pozbawiona widocznych bąbelków powietrza.

caffee latte

cafe latte

Przygotowuje się poprzez wlanie spienionego, ciepłego mleka do espresso. Kawa latte składa się z równych proporcji mleka i kawy. Piana na tej kawie powinna mieć niewielką gruboś.

flat white

flat white

Pochodzący z Australii lub Nowej Zelandii. Składa się z jednej lub dwóch porcji espresso wraz ze spienionym mlekiem. W odróżnieniu od latte na samym wierzchu ma mniej piany z mleka i nie tworzy wyraźnej, odrębnej warstwy. Sama spienione mleko jest bardzo jednorodne.

caffee mocha (mokka)

mokka

Jest to jeden z wariantów caffee latte. Składa się z espresso, podgrzanego mleka oraz czekolady. Najczęściej używa się ciemnej czekolady, ale zdarzają się również opcje z czekoladą mleczną lub nawet z białą. W odróżnieniu od latte czy cappuccino, mocha nie zawiera piany. Mokkę robi się wlewając i mieszając ze sobą espresso i czekoladę, a następnie wlewa się gorące mleko.

Nazwa „mokka” pochodzi od portu Mokka w Jemenie, skąd kiedyś sprowadzano kawę o czekoladowym smaku i zapachu.

frappe

frappe
źródło: https://www.winozesmakiem.net.pl/

To z greckiego – kawa mrożona. Sporządzana na bazie kawy rozpuszczalnej (lub rzadziej espresso), zimnej wody i lodu, czasem i z mleka. Przygotowuje się je przez wsypanie dwóch łyżek kawy rozpuszczalnej oraz (można dodać cukier) i zalanie około trzema łyżkami zimnej wody. Całość szejkujemy, aż uzyskamy puszystą, grubą warstwę kawowej pianki, która może mieć nawet kilka centymetrów wysokości. Kawę, wedle upodobań, uzupełniamy mlekiem i kostkami lodu.

kawa po turecku

kawa po turecku
źródło: mojegotowanie.pl

Bardzo drobno zmielone ziarna wsypane do tygielka i zalane zimną wodą. Zamieszane a następnie wstawione na źródło ciepła. Kiedy w naparze zaczynają pojawiać się pierwsze pęcherzyki powietrza, zdejmujemy tygielek, aby nie doprowadzić do wrzenia. Po lekkim wystygnięciu powtarzamy proces jeszcze dwukrotnie. Kiedy kawa lekko przestygnie, a fusy opadną na dno, możemy przystąpić do konsumpcji. Kawy po turecku zwyczajowo nie łączy się ani z mlekiem, ani śmietanką.

No Comments

Leave a Reply