MOKA KAWIARKA

bialetti moka express 6tz
bialetti moka express 6tz
bialetti moka express 6tz

Moka, a nie mokka, to po pierwsze. Urządzenie do parzenia kawy, które ma tak wiele nazw, że już google nie ogarnia. Zaczynając od brzegu możesz znaleźć je pod następującymi hasłami: makinetka, kawiarka, kafetierka, kupres, czajniczek itd. Swoją główną nazwę ponoć zawdzięcza miejscowości Mocha w Jemenie, chodź podobnie jak w przypadku frechnpressa dość konkretnie gmerali tu Włosi, a dokładniej Pan o nazwisku Bialetti. Tak, to właśnie to Bialetti, które praktycznie o 1933 roku tłucze kawiarkę w niezmienionej formie.

Zasada działania jest bardzo prosta, a wygląd klasycznej moki jest już wręcz ikoną. Chyba każdy kojarzy tą “srebrną klepsydrę” z parzeniem kawy. Z początku moka rozlała się po Włoszech, a po drugiej wojnie jej fenomen dotarł do całej Europy docierając również do obu Ameryk i do Australii, a wszystko dzięki włoskim imigrantom.

bialetti moka express 6tz
bialetti moka express 6tz

Technicznie rozbierając mokę na czynniki pierwsze otrzymasz 4 części. Zbiornik na wodę z zaworkiem, naczynie z pokrywką i rączką, do którego parzy się kawa , stożkowe sitko/filtr oraz gumową uszczelkę. Moki występują też w różnych rozmiarach i czasami kształtach. Kawa zaparzona w kawiarce przypomina espresso i często ta esencja uzupełniana jest gorącą wodą tworząc americano. Możesz też śmiało dolewać mleka.

Tak koniec kilka tipów.

  1. Kawa mielona ze sklepu nie nadaje się do moki, ponieważ zmielona jest zbyt drobno do tej metody. Zaparzona w moce kawa zmielona będzie gorzka i przeparzona.
  2. Jeśli masz kuchenkę indukcyjną i Twoja moka już nie jest w stanie parzyć na niej kawy, to spokojnie, jest na to rozwiązanie! Nie wyrzucaj kawiarki, tylko kup specjalną podkładkę stworzoną przez Bialetti. Dzięki niej, ciepełko znów popłynie przez stopkę Twojej moki, a gorąca kawa przez Twój przełyk prosto do brzuszka.
  3. Jak my w monko. parzymy mokę? Odpowiedź znajdziesz w naszym poradniku, który opublikowaliśmy na stronie już jakiś czas temu. Kliknij i sprawdź!
  4. Pamiętaj, aby mokę trzymać w szafce lekko niedokręconą, lub rozmontowaną, wtedy uszczelka pożyje dłużej i podczas parzenia kawa nie będzie lądowała na płycie kuchenki.

To teraz kiedy horyzonty wiedzy na temat moki są już szerokie jak Atlantyk, to czas na kawę. A którą wybrać? Wszystko kwestia preferencji i gustów, ale mamy dla Ciebie trzy najczęściej wybierane ziarna monko. do parzenia w kawiarce:

No Comments

Leave a Reply