KAWA, KTÓRA NIE PARZY!

cold brew

CO TO?

Kiedyś na myśl o zimnej kawie, człowiek się raczej krzywił. To była codzienność ludzi zapracowanych i matek wychowujących młode, bo jak się bąbelek rozpłakał zaraz po zaparzeniu, to sami wiecie…

Kawa stała w szklance, nabierała mocy, goryczy i konsystencji betonu. To oczywiście w przypadku “parzochy”, ale większość kaw z zasady przeznaczona jest do konsumpcji w mocno dodatnich wartościach skali Celsjusza.

Skąd więc moda na zimną kawę Cold Brew i co to właściwie jest?

Na początku warto wspomnieć, że największa różnica polega na tym, że tej kawy się nie parzy, a maceruje. To takie mało popularne słowo, które oznacza:

długotrwały proces moczenia czegoś w określonym płynie w celu nadania temu pewnych własności lub uzyskania płynnej substancji o właściwościach charakterystycznych dla tego produktu

Kawa Cold Brew jest jedną z najmocniejszych propozycji pod względem zawartości kofeiny, a pierwotna receptura pochodzi z Japonii z XVII wieku.

RECEPTURA

Przygotowanie Cold Brew, to w teorii banalna sprawa jednak uzyskanie satysfakcjonującego smaku, to często metoda prób i błędów.

W domu najlepiej użyć pojemnika z zamknięciem. W teorii wystarczy użyć zwykłego słoika i poźniej odfiltrować kawę, ale jak ktoś nie chce bawić się w MacGyvera, to śmiało można skorzystać z dedykowanych rozwiązań, takich jak butelka filtracyjna od HARIO.

Na początku mielimy kawę – dość grubo – coś na wzór soli gruboziarnistej. Na start sugerujemy przyjęcie proporcji 100 g ziaren kawy na 1 litr wody. Jeśli kawa wyjdzie zbyt delikatna, możemy zwiększyć ilość ziarna w stosunku do ilości wody, zmielić odrobinę drobniej kawę, lub wydłużyć sam proces maceracji o dodatkowe godziny. Kiedy już wrzucimy zmielone ziarno do filtrowanej wody, to rozpoczyna się maceracja – powolne uwalnianie aromatu oraz kofeiny. Proces ten najczęściej zamyka się w czasie ok. 24h, ale podobnie jak z proporcjami, możecie śmiało eksperymentować. Jeśli chodzi o samą bazę, czyli ziarna kawy, to najlepiej używać kaw jasno palonych – my robimy Cold Brew na ziarnach Gentle Classic.

NA “JANUSZA”

Wlewamy filtrowaną wodę do słoika, wsypujemy zmieloną kawę, mieszamy i szczelnie zamykamy na 24h w lodówce.

Po upływie doby, kawę przelewamy przez filtr (najlepiej grubszy np. od chemexa, ale możemy też do tego użyć zwykłego filtra V60). Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem naczynie, przelać wrzątkiem, aby usunąć wszelkie potencjalne zanieczyszczenia.

COLD BREW MONKO.COFFEE & DOBRY MATERIAŁ

To owoc współpracy dwóch wrocławskich firm. My zapewniamy świeżo wypalone ziarna 100% Arabiki z Brazylii, a DOBRY MATERIAŁ łączy je z krystalicznie czystą, źródlaną wodą. Nasze Cold Brew jest zupełnie inne! Delikatne, zbalansowane i orzeźwiające. Wypakowane po kapsel kofeiną świetnie pobudza.

Cold Brew monko.COFFEE & DOBRY MATERIAŁ możecie kupić w naszym sklepie online i w bardzo wielu lokalach gastronomicznych i sklepach spożywczych na terenie całej Polski.

CZY TYLKO SAUTÉ?

Istnieje wiele przepisów na Cold Brew, bo świat kawy jest praktycznie nieograniczony! My podrzucamy Wam kilka najpopularniejszych przepisów, które od lat serwujemy w swoich lokalach WADZE i HALI.

Z SOKIEM POMARAŃCZOWYM

Potrzebujemy:
– kostki lodu
– butelkę Cold Brew
– sok pomarańczowy (najlepiej świeżowyciskany)
– 2 plasterki pomarańczy

Przygotowanie:
Napełniamy szklankę lodem, dorzucamy plasterki pomarańczy i wlewamy ok. pół szklanki soku. Następnie dolewamy Cold Brew do pełna! Można zrobić też wersję z odrobiną procentów wlewając na samym początku 25 ml Aperolu.

Z TONIKIEM

Potrzebujemy:
– kostki lodu
– butelkę Cold Brew
– ulubiony tonik
– 2 plasterki cytryny

Przygotowanie:
Napełniamy szklankę kostkami lodu, wlewamy do połowy tonik. Następnie wlewamy Cold Brew – najlepiej lejąc po kostkach lodu, wtedy nasz napój będzie miał piękne warstwy. Do smaku można dodać 2 plasterki cytryny. Tak przygotowane Cold Brew będzie orzeźwiające i zbliżone smakiem do zyskującego coraz większą popularność tonic espresso.

IRISH

Potrzebujemy:
– kostki lodu
– butelkę Cold Brew
– 5-10 ml syropu cukrowego
– 30 ml Irish Whiskey
– 50 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:
Na kostki lodu wlewamy syrop cukrowy. Dodajemy Whiskey i dolewamy Cold Brew zostawiając ok. 1 cm od górnej krawędzi szklanki, tak aby zmieścić jeszcze śmietankę. Śmietankę ubijamy w shakerze i delikatnie dolewamy do Cold Brew – barmani często leją po łyżeczce, wtedy śmietanka nie będzie się od razu mieszała z resztą drinka.

No Comments

Leave a Reply