syfon

syfon

kilka słów o metodzie

Jest to urządzenie do zaparzania kawy, które składa się z dwóch szklanych zbiorników połączonych szklaną rurką i filtrem pomiędzy nimi.

Pod dolnym zbiornikiem znajduje się palnik, który podgrzewa wodę i w pewnym momencie, po wytworzeniu odpowiedniego ciśnienia, powoduje przedostanie się wody do górnego zbiornika, gdzie po dodaniu zmielonej kawy następuje proces jej zaparzenia.

Kawa z zaparzona tą metodą pozwala wydobyć najdrobniejsze niuanse smakowe zamknięte w ziarnach kawowca, dlatego najlepiej sprawdzają si w syfonie jednorodne Arabiki.

Napar wyglądem przypominał będzie mocną herbatę (podobnie jak kawa z Chemexa). Proces parzenia jest nieco złożony, ale to dzięki niemu kawa ma bogatą i szeroką paletę smaków oraz oleistą konsystencję oraz brak osadu.

Jeśli masz ochotę, możesz zobaczyć jak parzymy syfon na LIVE prosto z WAGI monko.

krok 1

Wlej do dolnej części syfonu filtrowaną, gorącą wodę – w ten sposób oszczędzisz czas na ogrzewanie wody w syfonie. Następnie podpal palnik.

krok 2

Umieść w górnym naczyniu filtr i zaczep haczyk.

krok 3

Zamocuj górną część razem z dolną i poczekaj, aż wzrost temperatury spowoduje, że przeleje się tam woda.

krok 4

Zmiel dość drobno kawę – podobnie jak na dripa. Wsyp świeżo zmieloną kawę do wody – sugerowane proporcje to 8 g kawy na 100 ml wody, ale śmiało, eksperymentuj i baw się kawą. Zamieszaj i poczekaj 1 min.

krok 5

Po minucie, kiedy kawa się już zaparzy i uwolni cudowną kofeinę do wody, zgaś palnik. Spadek ciśnienie spowoduje, że kawa przeleje się do dolnego naczynia.

będziesz potrzebować

syfon

kawa ziarnista 8 g / 100 ml

młynek

waga

czajnik

stoper

woda filtrowana

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email
udostępnij / share

Masz pytania? Kliknij w filiżankę i zapytaj eksperta.

produkty rekomendowane dla tej metody

smacznego.

kubek-monko-ikona