kawiarka moka
Niewielki aluminiowy bądź stalowy dzbanuszek to kwintesencja włoskiego stylu. Urządzenie, które zaprojektował w 1933 roku Alfonso Bialetti, przez cały XX wieku było obowiązkowym sprzętem w każdym szanującym się domu. Czyli mamy kolejną rzecz, która udała się Włochom. Zaraz po makaronach, Sophie Loren i Ferrari. Kawa z moki jest bardzo aromatyczna i łagodna w smaku. A wprawna ręka i odpowiednia mieszanka ziaren wydobędą z niej napój zawiesisty i oleisty.
Najczęstszym błędem przy parzeniu moki, jest wlewanie na początku zimnej wody, a więc zagrzej wodę! Odkręć mokę i nalewaj do zbiorniczka (najlepiej filtrowanej) wody, aż do poziomu metalowego zaworka – nie przelewaj go!
Kawiarki różnią się rozmiarem, ale nie potrzebujesz wagi, aby odważyć odpowiednią ilość kawy. Nasyp całe ziarna do filtra moki, nie przesypuj, nie rób górki, po prostu wsyp po brzeg – na płasko. Będzie to optymalna dla Twojego urządzenia ilość kawy – metoda “na czuja” ale działa, sprawdziliśmy to wcześniej!
Przesyp ziarna z filtra do młynka elektrycznego lub ręcznego (lub zamawiając kawę w naszym sklepie online w uwagach do zamówienia poproś o zmielenie pod mokę). W elektrycznym staraj się mielić pulsacyjnie, w młynku ręcznym ustaw odpowiednią grubość. Chcesz uzyskać drobny stopień mielenia – grubszy od espresso, drobniejszy od dripa. Nie ubijaj kawy w filtrze.
Przesyp kawę do filtra moki, wyrównaj elegancko palcem lub delikatnie łyżką. Ewentualny nadmiar odsyp, nie ubijaj. Umieść filtr w zbiorniczku z gorącą wodą.
Uwaga gorące! Przez szmatkę zakręć kawiarkę i postaw na dość mocnym ogniu lub na płycie indukcyjnej ustawionej na sporą, ale nie maksymalną moc. Miej pewność, że płomienie nie wychodzą poza obrys moki.
Gdy woda zacznie się gotować ciśnienie przepchnie powoli wodę i zacznie parzyć kawę do górnej komory urządzenia. Kiedy z moki pójdzie para i usłyszysz charakterystyczne “prychanie” zdejmij mokę z ognia. Zachowaj ostrożność urządzenie jest gorące!
Na tym etapie wykaż się refleksem. Nadszedł koniec parzenia kawy. Woda pod dużym ciśnieniem przepchnęła się przez kawę i pojawia się para z resztkami wody tryskającej na boki. Zamknij szybko mokę i zdejmij ze źródła ciepła.
Schłodź mokę z zewnątrz zimną wodą z kranu, aby przerwać proces parzenia kawy.
Polej kawy sobie i swoim bliskim!
kawiarka moka
kawa ziarnista
💦 przefiltrowana woda – nalana pod zaworek
młynek
waga
czajnik
⏱stoper – czas operacji 4 minuty