moka

kawiarka moka

kilka słów o metodzie

Niewielki aluminiowy bądź stalowy dzbanuszek to kwintesencja włoskiego stylu. Urządzenie, które zaprojektował w 1933 roku Alfonso Bialetti, przez cały XX wieku było obowiązkowym sprzętem w każdym szanującym się domu. Czyli mamy kolejną rzecz, która udała się Włochom. Zaraz po makaronach, Sophie Loren i Ferrari. Kawa z moki jest bardzo aromatyczna i łagodna w smaku. A wprawna ręka i odpowiednia mieszanka ziaren wydobędą z niej napój zawiesisty i oleisty.

krok 1

Najczęstszym błędem przy parzeniu moki, jest wlewanie na początku zimnej wody, a więc zagrzej wodę! Odkręć mokę i nalewaj do zbiorniczka (najlepiej filtrowanej) wody, aż do poziomu metalowego zaworka – nie przelewaj go!

krok 2

Kawiarki różnią się rozmiarem, ale nie potrzebujesz wagi, aby odważyć odpowiednią ilość kawy. Nasyp całe ziarna do filtra moki, nie przesypuj, nie rób górki, po prostu wsyp po brzeg – na płasko. Będzie to optymalna dla Twojego urządzenia ilość kawy – metoda “na czuja” ale działa, sprawdziliśmy to wcześniej!

krok 3

Przesyp ziarna z filtra do młynka elektrycznego lub ręcznego (lub zamawiając kawę w naszym sklepie online w uwagach do zamówienia poproś o zmielenie pod mokę). W elektrycznym staraj się mielić pulsacyjnie, w młynku ręcznym ustaw odpowiednią grubość. Chcesz uzyskać drobny stopień mielenia – grubszy od espresso, drobniejszy od dripa. Nie ubijaj kawy w filtrze.

bialetti moka express 6tz

krok 4

Przesyp kawę do filtra moki, wyrównaj elegancko palcem lub delikatnie łyżką. Ewentualny nadmiar odsyp, nie ubijaj. Umieść filtr w zbiorniczku z gorącą wodą.

krok 5

Uwaga gorące! Przez szmatkę zakręć kawiarkę i postaw na dość mocnym ogniu lub na płycie indukcyjnej ustawionej na sporą, ale nie maksymalną moc. Miej pewność, że płomienie nie wychodzą poza obrys moki.

krok 6

Gdy woda zacznie się gotować ciśnienie przepchnie powoli wodę i zacznie parzyć kawę do górnej komory urządzenia. Kiedy z moki pójdzie para i usłyszysz charakterystyczne “prychanie” zdejmij mokę z ognia. Zachowaj ostrożność urządzenie jest gorące!

krok 7

Na tym etapie wykaż się refleksem. Nadszedł koniec parzenia kawy. Woda pod dużym ciśnieniem przepchnęła się przez kawę i pojawia się para z resztkami wody tryskającej na boki. Zamknij szybko mokę i zdejmij ze źródła ciepła.

bialetti moka express 6tz

krok 8

Schłodź mokę z zewnątrz zimną wodą z kranu, aby przerwać proces parzenia kawy.

krok 9

Polej kawy sobie i swoim bliskim!

będziesz potrzebować

kawiarka moka

kawa ziarnista

💦 przefiltrowana woda – nalana pod zaworek

młynek

waga

czajnik

⏱stoper – czas operacji 4 minuty

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email
udostępnij / share

Masz pytania? Kliknij w filiżankę i zapytaj eksperta.

produkty rekomendowane dla tej metody

monko. strong touch

29,00 85,00 

monko. pure power

31,00 95,00 

monko. gentle classic

33,00 100,00 

smacznego.

kubek-monko-ikona