espresso

espresso

kilka słów o metodzie

Jest to niełatwa sztuka do okiełznania, którą ćwiczymy przez wiele lat i ciągle dowiadujemy się czegoś nowego o sobie. Czy można w warunkach domowych zrobić na prawdę dobre espresso? Jest to nie lada wyzwanie, które wymaga dużej ilości przelanych szotów. Sztuka trudna, ale nie niemożliwa do opanowania. Od tego jesteśmy my, by przekazać Ci możliwie najlepiej jak stać się prawdziwym domowym baristą! No to co? Parzymy?

krok 1

Zdejmij kolbę z podwójną wylewką z grupy swojego ekspresu i umieść ją na wadzę. Wytaruj. To bardzo ważne.

krok 2

Zmiel około 19 gram kawy dozując bezpośrednio do portafiltra. I tutaj mamy rzecz arcyważną. Stopień mielenia. Odpowiednie mielenie determinuje czas wysokociśnieniowego kontaktu wody z kawą. Jest t o czynnik decydujący o balansie espresso, jego gładkości i oleistości. Ogólnie rzecz ujmując kawę mielimy drobno. 

krok 3

Rozprowadź kawę równo w portafiltrze. Możesz śmiało użyć palców, rozprowadzając kawę kilkoma okrężnymi ruchami.

krok 4

Umieść kolbę na płaskiej powierzchni. Może być krawędź blatu, gumie lub stacji tampingowej. Przyłóż równo tamper i delikatnie naciśnij uważając by nie zbłądził 🙂 Tutaj ważna jest precyzja. Musi być równo! Gdy tamper zapadnie się w portafiltrze zakręć nim na koniec. Poczujesz się jak profesjonalista, a powierzchnia kawy otrzyma mini polerkę.

krok 5

Zanim założysz kolbę z powrotem na grupę ekspresu przelej grupę wodą. Innymi słowy uruchom ekspres na 2 sekundy. Wymiana wody dobrze zadziała na kawę którą za chwilę umieścisz w ekspresie.

krok 6

Umieść portafilter w grupie uruchom ekspres niemal od razu podłóż rozgrzaną wcześniej ceramiczną filiżankę. Szot powinien zaczynać się od powolnego kapania, a następnie przekształcić się w delikatny, równy strumień. W okolicach 30 sekund ekstrakcja zakończy się, powodując pogrubienie się wypływu kawy i jego żółknięcie. Zatrzymaj ekspres dokładnie w tym momencie. 

krok 7

Możesz delikatnie zamieszać espresso przed wypiciem, by otrzymać równy zbalansowany napar. Sa tacy co lubią od razu wypijać, aby doświadczyć wielu warstw smaku. To zależy od Ciebie. Espresso podajemy z wodą gazowaną lub niegazowaną.

będziesz potrzebować

ekspres kolbowy

kawa ziarnista

młynek

tamper

waga

⏱ stoper – czas operacji 30 sekund

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email
udostępnij / share

Masz pytania? Kliknij w filiżankę i zapytaj eksperta.

produkty rekomendowane dla tej metody

monko. pure power

30,00 95,00 

monko. gentle classic

32,00 100,00 

monko. brazylia san rafael

33,00 100,00 

smacznego.

kubek-monko-ikona