Urządzenie tyleż proste, co genialne. I na tyle ładne i praktyczne, by znaleźć się jako eksponat sztuki użytkowej w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku. Gdyby uważnie przyjrzeć się filmowi Polańskiego „Dziecko Rosemary”, da się zauważyć, że w kuchni głównych bohaterów również stoi Chemex. To szklany dzbanek w kształcie klepsydry z drewnianym pierścieniem w najwęższym miejscu. Działa podobnie do drippera, a zaparzana w nim kawa jest niezwykle aromatyczna.
Wstaw do zagotowania 500 ml przefiltrowanej wody, a w tym czasie zmiel 35 gram ziarna na grubość przypominającą sól morską. My nazywamy to mieleniem średnim.
Złóż filtr Chemex Coffee Filter w kształt rożka i umieść go w naczyniu. Pamiętaj aby 3 warstwy papieru umieścić od strony wylewki. To małe niedopatrzenie to ogromnie niedoparzenie 😉
Okrężnym ruchem przelej filtr gorącą wodą. Czynność ta ma na celu rozgrzanie naczynia i oczyszczenie filtra. Wylej wodę nie wyjmując filtra przez wylewkę naczynia. Bez obaw. Filtr przykleił się do ścianek – nie wypadnie 😉
Wsyp kawę w sam środek filtra. Staraj się nie rozsypywać jej po brzegach. Następnie delikatnie potrząśnij naczyniem by wyrównać powierzchnie kawy. Tak przygotowane “łoże” poprawi równe przenikanie wody.
Dozuj niewielką ilość wody ruchem kolistym począwszy od środka na zewnątrz filtra (unikaj polewanie filtra). Potraktuj kawę wodą w ilości dwukrotnie większą niż masa użytej kawy. W tym przypadku to będzie 70 ml wody. Zauważysz, że kawa wchłonie wodę i zacznie rosnąć. To tak zwany “bloom”. Daj kawie rozkwitnąć conajmniej 30 sekund.
Teraz możesz spiralnym ruchem wlać pozostałą część wody. Ale zrób to na 3 zalania po około 150 ml wody. Zalewaj od środka na zewnątrz unikając polewania filtra.
Odczekaj, aż cała kawa spłynie na dno i wyjmij filtr. Kontroluj czas. Cały proces nie powinien zająć dłużej jak 5 minut. Jeśli czas przepływu wody wydłużył się za bardzo to oznacza, że następnym razem powinno się zmielić troszkę grubiej. Z kolei przelanie się wody w krótkim czasie oznacza, że kawa została zmielona za grubo.
Przelej kawę do ulubionego kubka lub ulubionej filiżanki. Chemex daje komfort cieszenia się kawą na dłużej.
chemex
filtr
kawa ziarnista – 35 g
💦 przefiltrowana woda – 500 ml
młynek
waga
czajnik
⏱ stoper – czas operacji 5 minut