TROCHĘ HISTORII 

Pierwszy filtr do kawy powstał u domowej gospodyni w Jej kuchni w 1908 r. w Dreźnie. Gospodyni tą była Pani Melitta Bentz, która w tamtym czasie chciała usprawnić przygotowanie porannej kawy i stworzyła prototyp pierwszego drippera. To właśnie w nim do przefiltrowania kawy użyła kawałka bibuły zabranej z szkolnego plecaka swojego dziecka. 

Wkrótce po tym zgłosiła ten wynalazek do urzędu patentowego i już w lipcu tego samego roku, Cesarski Urząd Patentowy udzielił ochrony wzoru użytkowego dla tego wynalazku. Do dziś możemy kupić filtry sygnowane logiem „Melitta”.

KAŻDY JEST INNY.

Drip – filtry są dosyć cienkie, stożkowe i papierowe. Występują w dwóch wersjach kolorystycznym białym oraz brązowym (tzn. Misarashi), który nie jest wybielany przez co jest bardziej ekologiczny jednak daję bardziej papierowy posmak. Dzielimy je ze względu na wielkość – są wersje 01, 02 oraz 03.

Chemex – produkowane są wyłącznie przez firmę Chemex. Są znacznie grubsze, niż te do drippera oraz 20-30% cięższe. Są zrobione ze specjalnego papieru, który pozwala odfiltrować niepożądane osady jednocześnie przenikać związkom aromatycznym.

Ekspres przelewowy – są stożkowe dwa razy większe niż te do drippera i przeważnie falowane oraz zauważalnie grubsze. Często produkowane są przy użyciu włókien bananowca oraz wybielane tlenem bez użycia zbędnych chemikaliów. 

Aeropress – to małe, okrągłe i bardzo cienkie filtry. Zawsze koloru białego i w większości produkowane przez firmę Aeropress pakowane po 350 sztuk. Filtry pasują zarówno do modelu klasycznego Aero jak i wersji GO.

Syfon – podobnie jak filtry do Aeropressa są okrągłe i cienkie. Natomiast mają na środku dziurkę, która służy do zamocowania go w syfonie.

Kalita – ma stożkowy falisty filtr, który w zasadzie nie dotyka ścianek urządzenia, przez co woda wolniej spływa.

DOMINACJA JAPONII.

Dzisiaj największym producentem filtrów jest Japońska firma Hario, która produkuje filtry do dripa, który jest najpopularniejszą z metod alternatywnych. Filtry marki Hario dzielimy na te:

  • w pudełku – najstarszy model, który jest dalej produkowany w fabryce Hario w Japonii. Filtr nie posiada zakładki, która ułatwia otwieranie.
  • w woreczku – są produkowane również w Japonii jednak już w nowej fabryce.
  • foliowane – pakowane bez luźnego powietrza produkowane w Holandii w najnowszej fabryce Hario. Pojawiają się głosy baristów, że potrafią różnić się grubością i tym samym czasem przepływu przez filtr.

FILTROWAĆ?

Dlaczego używamy filtrów w metodach alternatywnych parzenia kawy? Już na pierwszy rzut oka widać, że dzięki filtrom nie musimy przejmować się fusami w kawie, a napar jest klarowny, czystszy i co najważniejsze dużo zdrowszy.

Pamiętajcie, że przed każdym użyciem papierowego filtra należy go przelać gorącą wodą w celu wyzbycia się ewentualnego posmaku papieru i drobnych zanieczyszczeń. W obecnej sytuacji szalejącej pandemii filtry stały się towarem mocno deficytowym i ich pojawienie się u dystrybutorów budzi wiele emocji. Nie czekaj, zrób zapas filtrów i już dziś ciesz się swoim ulubionym naparem. Filtry znajdziesz na naszej stronie w dziale: akcesoria baristy.

KUP FILTRY!

OGLĄDAJ NA YOUTUBE.

ziarko prawdy - youtube
Oglądaj na YouTube: FILTRUJEMY KAWĘ, A NIE LUDZI.