FERENCHPRESS

frenchpress
frenchpress
frenchpress

Ostatnio na łamach naszych mediów społecznościowych pojawiło się trochę zdjęć kawy parzonej we French pressie. Kilka osób pytało w komentarzach i wiadomościach prywatnych, jaką kawę wybrać i jak najlepiej zaparzyć frencza? Przypominamy więc, że u nas na stronie, w zakładce „naucz się”, mamy trochę darmowej, kawowej wiedzy.

Jest tam również artykuł o frenczu, który w obecnej formie z Francją ma niewiele wspólnego, a na pewno mniej, niż mogło by się wydawać. Historycznie jego obecna forma bardziej związana jest w Włochami, bo to właśnie z tego kraju pochodził Ugo Paolini, który w 1923 roku wystąpił o patent na separator do soku z pomidorów 🍅. Ten jegomość wpadł na pomysł wykorzystania tej samem metody działania za zmielone ziarna kawy.

French Press miał tylu ojców, że tak na dobrą sprawę, im bardziej zagłębia się w historii tego urządzenia, tym wydaje się ona bardziej skomplikowana, a przecież sam French press jest banalnie prosty. To właśnie w jego prostocie tkwi jego największy urok. Najwyższa pora ruszyć tłokiem i przypomnieć sobie smak mocnej i aromatycznej kawy!

Tutaj znajduje się wspomniana wcześniej ściągawka z metody parzenia: https://www.monkocoffee.pl/frenchpress/

Jak już jesteśmy przy parzeniu, to przydała by się kawa, prawda? Do frencza polecam Ci dwie kawy monko. Pierwsza, to pure power, czyli kofeinowy kop w bardzo klasycznym wydaniu. Druga, to gentle classic, która wykaże się nieco wyższą kwasowością i delikatnością.

No Comments

Leave a Reply