DRIP?

drip

Czym jest drip? Odpowiedź godna każdego polityka – to zależy. Często słowem tym określana jest konkretna metoda parzenia przy wykorzystaniu konkretnego urządzenia. Czasem też używa się tego określenia w odniesieniu do całej gamy metod bazujących na grawitacyjnym przelewaniu się kawy.

Często pisząc, czy mówiąc o dripie, stosujemy skrót myślowy i na myśli mamy stożkowy zaparzacz do kawy, czyli dripper. W Polsce najpopularniejsza wersja produkowana jest przez japońską markę Hario. Cała seria dripperów nosi nazwę V60. Swoją nazwę zawdzięcza geometrii samego urządzenia, ponieważ ścianki drippera tworzą kąt 60°. Poza głównym członem (Hario V60), w nazwach poszczególnych zaparzaczy występują jeszcze liczby od 01 do 03. Opisują one wielkość drippera i przybliżoną ilość kawy jaką można w nim zaparzyć. V60-01 – to kawa dla 1-2 osób. V60-02 – dla 2-3, a V60-03 pozwala już na większe ilości.

drip

DOBRY MATERIAŁ.

Poza samym aspektem wielkościowym, wybierając dripper warto wziąć pod uwagę jeszcze jeden aspekt – materiał z którego jest on wykonany. W przypadku Hario mamy do wyboru trzy podstawowe opcje: ceramika i szkło, metal oraz tworzywo. Po krótce omówmy cechy poszczególnych materiałów.

ceramika & szkło

+ jest piękna
+ występuje w wielu kolorach
+ świetnie trzyma temperaturę
+ łatwo się czyści
– jest krucha
– dużo waży
– wyższa cena

To świetny wybór do domowych zastosowań, ale w przypadku podróżniczego, kawowego ekwipunku może się nie sprawdzić ze względu na wagę oraz względnie dużą możliwość stłuczenia.

metal
+ odporny na uszkodzenia
+ stosunkowo lekki
– średnio trzyma temperaturę

Śmiało możesz wpakować do plecaka, czy bagażnika samochodu, bez obaw o uszkodzenie. Występuje w kilku kolorach, więc możesz znaleźć coś, co dopasujesz wizualnie do swoich kawowych akcesoriów.

tworzywo

+ lekkie
+ bardzo duża gama kolorów i kształtów
+ odporne na uszkodzenia mechaniczne
+ bardzo niska cena
– względnie łatwe w zarysowaniu
– średnie trzymanie temperatury

Tworzywo to dobra opcja jeśli jesteś osobą aktywną i lubisz latać z kawą w plecaku. Bez problemu wytrzyma lata eksploatacji, a kiedy Ci się zgubi, to strata finansowa będzie niewielka.

drip

SZUKASZ INNEJ OPCJI?

Poza firmą Hario dużą popularnością cieszą się również zaparzacze Melitta oraz Kalita. W obu przypadkach nadal mamy do czynienia z cylindrycznym, stokowym kształtem, ale o ściętym dnie. Kalita jest symetryczna, a w spłaszczonym dnie posiada równomiernie rozmieszczone otwory, przez które przelewa się kawa. Melitta w przekroju dna jest mocno spłaszczona i posiada najczęściej kilka otworów. 

Wszystkie te metody, jeśli tylko jesteś w stanie to wyczuć, dają odrobinę inne doznania jeśli chodzi o napar. Każdy z tych producentów ma swoich fanów i nie da się odpowiedzieć na pytanie, który jest lepszy. W dostępności samych akcesoriów, ich cenie zdecydowanie dominuje Hario. Dripperty tej marki można już nabyć za kilkanaście złotych.

filtry do kawy
filtry do kawy

FILTRY POD DRIPA.

Poza kwestią samych dripperów jest jeszcze kwestia filtrów, a przede wszystkim ich dostępności. Teoretycznie nie jest to problem, ale w praktyce przez ostatnie lata, przez panującą pandemię, wysypały się łańcuchy dostaw i produkcja niektórych akcesoriów. Nawet tak popularne filtry jak V60 były przez pewien czas towarem deficytowym. Decydując się zatem na którąś z metod, przemyśl kwestię filtrów i ich dostępności w lokalnej kawiarni lub sklepie online.

No Comments

Leave a Reply

drip

dripper

kilka słów o metodzie

Kawa z tego urządzenia to doskonała alternatywa dla americano. Idealnie uwalnia aromaty z singli i pozwala cieszyć się smakiem dużej czarnej kawy. Jest delikatna, a jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż kilka minut. Świetnie nadaje się na przyjęcia, gdy gościmy wielu kawoszy, lub na wyjazdy, bo sam sprzęt zajmuje niewiele miejsca. No to kap, kap.

krok 1

Wstaw do zagotowania 400 ml przefiltrowanej wody, a w tym czasie zmiel 24 gram ziarna na grubość przypominającą sól morską. 

kawa zmielona pod drip

krok 2

Ustaw dripper na kubku, filiżance lub dzbanku, włóż filtr i okrężnym ruchem przelej filtr gorącą wodą, by ogrzać naczynie i pozbyć się niepożądanych smaków. Wylej wodę z kubka.

przelewanie filtra wodą

krok 3

Wsyp kawę w sam środek filtra. Staraj się nie rozsypywać jej po brzegach. Następnie delikatnie potrząśnij naczyniem by wyrównać powierzchnie kawy. Tak przygotowane “łoże” poprawi równe przenikanie wody.Umieść dripper na dzbanku lub filiżance, umieść cały zestaw na wadze cyfrowej i wytaruj.

ułożenie kawy w filtrze

krok 4

Dozuj niewielką ilość wody ruchem kolistym począwszy od środka na zewnątrz filtra (unikaj polewanie filtra). Potraktuj kawę wodą w ilości dwukrotnie większą niż masa użytej kawy. W tym przypadku to będzie 50 ml wody. Zauważysz, że kawa wchłonie wodę i zacznie rosnąć. To tak zwany “bloom”. Daj kawie rozkwitnąć conajmniej 30 sekund.

kawa w dripie

krok 5

Teraz możesz spiralnym ruchem wlać pozostałą część wody. Ale zrób to na 3 zalania po około 100 ml wody. Zalewaj od środka na zewnątrz unikając polewania filtra.

drip

krok 6

Odczekaj, aż cała kawa spłynie na dno i zdejmij dripper z naczynia. Kontroluj czas. Cały proces nie powinien zająć dłużej jak 3 minuty. Jeśli czas przepływu wody wydłużył się za bardzo to oznacza, że następnym razem powinno się zmielić troszkę grubiej. Z kolei przelanie się wody w krótkim czasie oznacza, że kawa została zmielona za grubo.

drip

krok 7

Twoja kawa jest gotowa.

drip
będziesz potrzebować

dripper

filtr

kawa ziarnista – 24 g

💦 przefiltrowana woda – 350 ml

młynek

waga

czajnik

⏱ stoper – czas operacji 3 minuty

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
udostępnij / share

Masz pytania? Kliknij w filiżankę i zapytaj eksperta.

produkty rekomendowane dla tej metody

smacznego.

kubek kawy monko.