KAWA, KTÓRA NIE PARZY!

CO TO? Kiedyś na myśl o zimnej kawie, człowiek się raczej krzywił. To była codzienność ludzi zapracowanych i…


KAWA, KTÓRA ODCHUDZA

BYŁO POD GÓRKĘ… Wszystko przez “Szwagierka”! To On jakoś tak pokombinował, że wsród wytrawnej ekipy rowerowych chłopaków (ekipa…


FILTRUJEMY KAWĘ, A NIE LUDZI.

TROCHĘ HISTORII  Pierwszy filtr do kawy powstał u domowej gospodyni w Jej kuchni w 1908 r. w Dreźnie….


mamy nowe Peru!

Przyszedł czas pożegnać się już z zielonym ziarnem Peru Cajamarca. Otwieramy nowy worek i wrzucamy do pieca! Nowe…


na sucho, czy na mokro?

Na sucho, czy na mokro? Po zakończeniu zbiorów owoców kawowca, następuje proces obróbki i przygotowania ich do spożycia….


kawowiec – krzew, od którego wszystko się zaczyna

Kawowiec – krzew, od którego wszystko się zaczyna Pijąc swoją ulubioną kawę pewnie rzadko zastanawiacie się nad tym…


kawa z sercem – latte art

Kawa z sercem ? latte art Z trzech sposobów sensorycznej oceny kawy ? oko, nos, usta ? na…


wymień cztery słowa na literę M

Włosi ukuli regułę, której meritum streścić można w czterech słowach? La Macchina, La Maccinadosatore, La Miscela, La Mano….


monko.COFFEE – wypalana z dumą!

Istnieją trzy podstawowe kroki w sensorycznej ocenie zaparzonej kawy. Oko. Nos. Usta. Najpierw przyglądamy się cremie, analizujemy barwę….