Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

KAWIARKA MOKA - DOMOWE ESPRESSO

Niewielki aluminiowy bądź stalowy dzbanuszek to kwintesencja włoskiego stylu. Urządzenie, które zaprojektował w 1933 roku Alfonso Bialetti, przez cały XX wieku było obowiązkowym sprzętem w każdym szanującym się domu. Czyli mamy kolejną rzecz, która udała się Włochom. Zaraz po makaronach, Sophie Loren i Ferrari. Kawa z moki jest bardzo aromatyczna i łagodna w smaku. A wprawna ręka i odpowiednia mieszanka ziaren wydobędą z niej napój zawiesisty i oleisty.

Będziesz potrzebować:

-kawiarka moka

-kawa ziarnista

-przefiltrowana woda – nalana pod zaworek

-młynek

-waga

-czajnik

-stoper – czas operacji 4 minuty

KROK 1

Najczęstszym błędem przy parzeniu moki, jest wlewanie na początku zimnej wody, a więc zagrzej wodę! Odkręć mokę i nalewaj do zbiorniczka (najlepiej filtrowanej) wody, aż do poziomu metalowego zaworka – nie przelewaj go!

 

kawiarka moka krok 1

KROK 2

Kawiarki różnią się rozmiarem, ale nie potrzebujesz wagi, aby odważyć odpowiednią ilość kawy. Nasyp całe ziarna do filtra moki, nie przesypuj, nie rób górki, po prostu wsyp po brzeg – na płasko. Będzie to optymalna dla Twojego urządzenia ilość kawy – metoda “na czuja” ale działa, sprawdziliśmy to wcześniej!

kawiarka moka 2

KROK 3

Przesyp ziarna z filtra do młynka elektrycznego lub ręcznego (lub zamawiając kawę w naszym sklepie online w uwagach do zamówienia poproś o zmielenie pod mokę). W elektrycznym staraj się mielić pulsacyjnie, w młynku ręcznym ustaw odpowiednią grubość. Chcesz uzyskać drobny stopień mielenia – grubszy od espresso, drobniejszy od dripa. Nie ubijaj kawy w filtrze.

 

kawiarka moka krok 3

KROK 4

Przesyp kawę do filtra moki, wyrównaj elegancko palcem lub delikatnie łyżką. Ewentualny nadmiar odsyp, nie ubijaj. Umieść filtr w zbiorniczku z gorącą wodą.

kawiarka moka krok 5

KROK 5 

Uwaga gorące! Przez szmatkę zakręć kawiarkę i postaw na dość mocnym ogniu lub na płycie indukcyjnej ustawionej na sporą, ale nie maksymalną moc. Miej pewność, że płomienie nie wychodzą poza obrys moki.

 

kawiarka moka krok 5

KROK 6

Gdy woda zacznie się gotować ciśnienie przepchnie powoli wodę i zacznie parzyć kawę do górnej komory urządzenia. Kiedy z moki pójdzie para i usłyszysz charakterystyczne “prychanie” zdejmij mokę z ognia. Zachowaj ostrożność urządzenie jest gorące!

 

kawiarka moka krok 6

KROK 7

Na tym etapie wykaż się refleksem. Nadszedł koniec parzenia kawy. Woda pod dużym ciśnieniem przepchnęła się przez kawę i pojawia się para z resztkami wody tryskającej na boki. Zamknij szybko mokę i zdejmij ze źródła ciepła.

 

KROK 8

Schłodź mokę z zewnątrz zimną wodą z kranu, aby przerwać proces parzenia kawy.

 

kawiarka moka krok 8

KROK 9

Polej kawy sobie i swoim bliskim!

 

kawiarka moka krok 9

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.93 / 5.00 104 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-13
Sprawnie i szybko
2024-04-02
Wszystko na 5/5
pixel