chemex

chemex

kilka słów o metodzie

Urządzenie tyleż proste, co genialne. I na tyle ładne i praktyczne, by znaleźć się jako eksponat sztuki użytkowej w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku. Gdyby uważnie przyjrzeć się filmowi Polańskiego „Dziecko Rosemary”, da się zauważyć, że w kuchni głównych bohaterów również stoi Chemex. To szklany dzbanek w kształcie klepsydry z drewnianym pierścieniem w najwęższym miejscu. Działa podobnie do drippera, a zaparzana w nim kawa jest niezwykle aromatyczna.

krok 1

Wstaw do zagotowania 500 ml przefiltrowanej wody, a w tym czasie zmiel 35 gram ziarna na grubość przypominającą sól morską. My nazywamy to mieleniem średnim.

krok 2

Złóż filtr Chemex Coffee Filter w kształt rożka i umieść go w naczyniu. Pamiętaj aby 3 warstwy papieru umieścić od strony wylewki. To małe niedopatrzenie to ogromnie niedoparzenie 😉 

krok 3

Okrężnym ruchem przelej filtr gorącą wodą. Czynność ta ma na celu rozgrzanie naczynia i oczyszczenie filtra. Wylej wodę nie wyjmując filtra przez wylewkę naczynia. Bez obaw. Filtr przykleił się do ścianek – nie wypadnie 😉

krok 4

Wsyp kawę w sam środek filtra. Staraj się nie rozsypywać jej po brzegach. Następnie delikatnie potrząśnij naczyniem by wyrównać powierzchnie kawy. Tak przygotowane “łoże” poprawi równe przenikanie wody.

krok 5

Dozuj niewielką ilość wody ruchem kolistym począwszy od środka na zewnątrz filtra (unikaj polewanie filtra). Potraktuj kawę wodą w ilości dwukrotnie większą niż masa użytej kawy. W tym przypadku to będzie 70 ml wody. Zauważysz, że kawa wchłonie wodę i zacznie rosnąć. To tak zwany “bloom”. Daj kawie rozkwitnąć conajmniej 30 sekund.

krok 6

Teraz możesz spiralnym ruchem wlać pozostałą część wody. Ale zrób to na 3 zalania po około 150 ml wody. Zalewaj od środka na zewnątrz unikając polewania filtra.

krok 7

Odczekaj, aż cała kawa spłynie na dno i wyjmij filtr. Kontroluj czas. Cały proces nie powinien zająć dłużej jak 5 minut. Jeśli czas przepływu wody wydłużył się za bardzo to oznacza, że następnym razem powinno się zmielić troszkę grubiej. Z kolei przelanie się wody w krótkim czasie oznacza, że kawa została zmielona za grubo.

krok 8

Przelej kawę do ulubionego kubka lub ulubionej filiżanki. Chemex daje komfort cieszenia się kawą na dłużej.

będziesz potrzebować

chemex

filtr

kawa ziarnista – 35 g

💦 przefiltrowana woda – 500 ml

młynek

waga

czajnik

⏱ stoper – czas operacji 5 minut

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email
udostępnij / share

Masz pytania? Kliknij w filiżankę i zapytaj eksperta.

produkty rekomendowane dla tej metody
chemex 6 cups
Out of Stock

chemex 6 cups

225,00 
filtry chemex FP-2
Out of Stock

filtry chemex FP-2

49,00 

monko. brazylia san rafael

36,00 105,00 

smacznego.

kubek-monko-ikona